2009. december 17., csütörtök

Receptek karácsonyra ...

Dia receptes, karácsonyi játékot hirdetett.

Jelentkezési határidő: 2009.12.22.

 A lényeg:
1. Hagyj nála egy kommentet
2. Írd meg saját, jól bevált receptedet a karácsonyi ebédhez: vagy leves, vagy főétel, vagy desszert, vagy akár mind a háromhoz. :-)
3. ... várd a szerencsét :-) és a postást ünnepek után a csomaggal.


Más:
Megvan a menünk egyik része. ... a leves.
2 féle lesz, mert R. nem eszi a Borlevest, így lesz Halászlé is.

Borleves (apuféle)
1 cs. vaníliás pudingpor
1 ek. liszt
2 ek. kanál cukor
1 tojás sárgája

Ezeket elkeverem, majd lassan felhígítom váltogatva 1/2 liter fehérborral és 1/2 liter vízzel.

Ízesítésként lehet még beletenni szegfűszeget, mazsolát, fahéjat.


Ez meg akkor lesz, ha megtalálom a mézeskalácsformáimat ... amit nagyon eltüntettem valahova.:-)



Karácsonyi mézeskalács

Hozzávalók:    1 kg finomliszt, 50 dkg méz, 30 dkg kristálycukor, 3 tojás sárgája, 1 egész tojás, 25 dkg margarin, 3-4 dkg vegyes fűszer (őrölt ánizs, fahéj, vanília szegfűszeg, csillagánizs,) 1 púpos kávéskanál szódabikarbóna, 2 dkg szalakáli 

Díszítéshez:     tojásfehérje, porcukor, apró cukorkák, mazsola, dió, kókuszreszelék, mandula, tojás sárgája a megkenéshez, 


A fenti anyagokat jól összedolgozzuk. (A szódabikarbónát és a szalakálit liszttel simára keverjük.) Kicsit nehezen áll össze, de nem kell tőle félni. Egy tálba tesszük, letakarjuk és hűvös helyen állni hagyjuk pár napig. (Akár egy hétig is.) Kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és formákkal kiszaggatjuk. Ha morzsolódik - én - langyos helyre szoktam előbb rakni, hogy megpuhuljon benne a margarin. Utána már könnyebb vele bánni. Nem szabad a kikent tepsin egymáshoz közel rakni, mert igen megnőnek, s vigyázni kell, mert könnyen megégnek. A tepsiről akkor kell leszedni, amikor a tepsi már kézzel megfogható. Előtte a süti elhajlik, utána viszont eltörik. Lapos tálon kell hagyni kihűlni.


Díszítés:  
Rögtön sütés után megkenem tojássárgájával (ettől szép fényes lesz) és rászóróm a díszítőket. A feliratot az alábbi cukormázzal kés később teszem rá.


Cukormáz a díszítéshez:
Egy tojás fehérjét kikeverek annyi porcukorra! (kb. 10 dkg), hogy ne folyjon össze. Majd egy kis nylonzacskóba töltöm, melynek az egyik sarkát kiszúrom tűvel. Tetejét összetekerve a masszát préselve remekül lehet mintákat rajzolni a süteményre. A máz gyorsan megszárad a levegőn.
Egy nagy tálra halmozva egy tiszta ruhával letakarva szoktam tárolni, hogy a helység levegőjéből a nedvességet átvéve megpuhuljon. Később fémdobozba zárva sokáig eláll.




2 megjegyzés:

Jandó írta...

A borleves receptre már nagyon kíváncsi voltam. Nem így képzeltem el, de különleges lehet, az biztos. A mézeskalács nektek meg szokott puhulni? Mert nálunk még olyan sose sikerült. :)

Hajnoca írta...

Dóri, csináld úgy ahogy itt van. '... a helység levegőjéből a nedvességet átvéve megpuhuljon." Vagy még almát tehetsz mellé és akkor onnan szedi a nedvességet.

Amúgy egy héttel előtte szoktam megcsinálni és akkor tuti felpuhul.

Bogyika, Kincs és Mi

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie Maternity tickers